Világklasszis sportolóval büszkélkedhet vállalatunk

Interjú Tóth Istvánnal, Beremendi Cementgyárunk dolgozójával

Tóth István eddigi sportkarrierje felfelé ível. A 2015. november végén megrendezett dublini kick-box világbajnokságon light-contact kategóriában világbajnoki ezüstérmet szerzett, point-fighting kategóriában pedig az 5. helyen végzett. Ez a lendület idén sem állt meg, 2016 októberében a szlovéniai Európa Bajnokságon light-contact veterán (41-55 év) kategóriában 3., míg novemberben, Görögországban point-fighting veterán kategóriában 2. helyezést ért el. De nem éri be ennyivel, jövőre a hazánkban megrendezésre kerülő világbajnokságon (point-fighting), valamint egy brazíliai világbajnokságon (light-contact) is képviseli majd hazánkat! Kollégánkat a kick-boxban elért eredményeiről, terveiről kérdeztük.

Mióta űzi ezt a sportot, és miért éppen ezt választotta?

1984-ben ismerkedtem meg a sportág alapjaival, majd katonai szolgálatom után 1988-ban voltam az első versenyemen. Mindig érdekeltek az ütő-rugó küzdősportok, azért választottam ezt a szakirányt, mert a környékünkön akkor éppen nem volt más, amit kipróbálhattam volna.

Kinek ajánlja a kick-boxot?

Mindenkinek ajánlom, aki szeret mozogni, és nem fél egy-két pofontól sem. 6 éves kortól javaslom, mindaddig, míg az ember ambíciót érez magában, vagy jól karban akarja tartani a fizikai állapotát.

Előfordult már, hogy olyan helyzetbe került a mindennapok során, hogy jól jött a kick-box tudása?

Fiatal koromban néha szükségem volt a tudásomra a helyi „keményfiúk” ellen, de alapjában véve – szerencsére - nem kell alkalmaznom a sportbeli, önvédelmi jártasságomat. Nem járok olyan helyekre, ahol esetleg konfrontálódnom kellene, illetve a környéken tudják, ki vagyok, és nem kötözködnek velem.

A mostani sikereken kívül, milyen eredményeket ért el a sportágban?

Sok szép és kiemelkedő eredményt értem el, de a mostani VB ezüstéremre vagyok a legbüszkébb. Összesítve: 17-szer voltam Felnőtt Magyar Bajnok, most vagyok 11-szeres veterán Magyar Bajnok, 4-szer voltam Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszor pedig bronzérmes. Emellett 4-szer voltam világbajnoki bronz, egyszer pedig ezüstérmes.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet a csapat, amelynek tagja?

Pályafutásom kezdetétől edző is vagyok, több tanítványom is volt már válogatott, eredményes versenyző. Tanítványaim közül kettő volt világbajnok, és többen EB, VB érmesek. Csapatom a Beremendi Építők Sportkör Kick-box Szakosztálya az irányításom alatt világbajnokságokon   3 arany-, 1 ezüst-, 6 bronzérmet szerzett;  Európa-bajnokságokon pedig 1 arany-,  5 ezüst-,  7 bronzéremmel gazdagodtunk.  Ezen kívül rengeteg érmet hoztunk el más versenyekről is. Világkupákon összesen  23 aranyat, 40 ezüstöt,  56 db bronzot, míg Európa-kupákon  9 aranyat,  3 ezüstöt,  5 bronzérmet nyertünk. A  Magyar Bajnokságokon is eredményesen szerepelünk,   81  arany-, 78  ezüst- és  56   bronzérem a mérlegünk. Ezek a legfontosabbak, de számos nemzetközi és egyéb országos győzelemmel és helyezéssel büszkélkedhetünk.

Mik a tervei a jövőre nézve? Van-e kitűzött célja, vagy verseny, amire készül a közeljövőben?

Mivel a veterán kategóriában is van korhatár, már csak maximum öt évem lehet hátra ebben a sportágban. Szeretnék még a jövő évben indulni az aktuális Világ-bajnokságokon, amit Magyarország rendez, emellett várhatóan másik lesz Brazíliában . Az indulásoknak sok összetevője van, sok idő telik még el addig, de a szándék és az elhatározás már megszületett. Ha minden összeáll, akkor bízom abban, hogy ott állhatok majd a dobogó tetején.  Szeretnék a jövő évben az eredményeim és a feltételek alapján vizsgázni a 6. DAN mester fokozatra, amely kiemelkedő teljesítmény lenne országos és nemzetközi szinten egyaránt.

Az eredményekhez gratulálunk, és további sikereket kívánunk a jövőben!

(Az interjú 2016 novemberében készült.)