Speciális megoldások a DDC környezetvédelmi beruházásában

Már javában folynak a Váci Gyár környezetvédelmi beruházásának munkálatai, amely 2016-ban indult a porkibocsátás további minimalizálásának érdekében. A fejlesztésnek köszönhetően a gyár a legmodernebb gyártási technológiával rendelkezik majd. A jelenleg zajló munkafolyamatokról Szilágyi Zsolt termelésvezető, a projekt felelőse számolt be. 

 

Mi történt eddig a beruházás keretében, milyen lépések valósultak meg?

A beruházás első része 2017. március elején fejeződött be. Ez idő alatt kicseréltük a két hőcserélő ciklon fokozatot és a füstgáz vezetéket is, illetve a klinkerhűtő részleges modernizálása is megtörtént. Áprilisban befejeződött az új kalcinátor torony alapozási munkálata, ezzel párhuzamosan épült a bypass és a 32 méter magas siló alapja is.

Mikor kezdődik a projekt következő ciklusa, és mi lesz a legfontosabb feladat?

A következő ciklus július végén kezdődik el az IKN GmbH együttműködésével. Elindulnak az új kalcinátor acélszerkezetének építési munkálatai, a villamos tervezési munkák eközben is folyamatosan haladnak, ezeknek október elejéig kell befejeződniük.

Mi volt a legnagyobb kihívás eddig a projekt során?

Egy ilyen nagyszabású projekt minden résztvevő számára kihívás, hiszen egy apró hiba is felboríthatja a munka menetét, leállást, többlet költséget eredményezhet. A legnagyobb kihívás a különböző területeken dolgozó kollégák közötti összmunka egyeztetése oly módon, hogy folyamatosan közelebb kerüljünk a kitűzött célokhoz.

Milyen speciális technológiát alkalmaznak a modernizáció során?

A cölöpalapozás során 1200 milliméter átmérőjű és 15 méter hosszú furatokat készítettünk, amelybe betonacél és kifejezetten erre a munkára összeállított receptúra alapján kevert beton került. A siló megépítéséhez egy speciális csúszó zsalus építési technológiát alkalmaztunk, 24 órás munkavégzés mellett.

Milyen váratlan eseménnyel szembesültek a munkálatok során, ezt hogyan oldották meg?

Kiemelendőnek mondanám a januárban tapasztalt extrém hideg időjárást, amely próbára tette az amúgy is szoros határidőt. Átszervezésekre volt szükség a megfelelő minőségű munka érdekében és a dolgozók egészségére is nagy figyelmet fordítottunk.

(Az interjú 2017 júniusában készült.)