Rendkívüli szoborcsoport, rendkívüli alapanyagból Kolodko Mihálytól

A beton új generációja a jövő generációjáért

Olyan új szoborcsoporttal jelentkezik a Duna-parton Kolodko Mihály szobrász, amelyre még nem volt példa a karrierjében. Különleges anyagból készült cápák sora kerül ki a folyó váci szakaszára, amelyek a környezetszennyezésre és annak mértékének csökkentésére hívják fel a figyelmet.

A legújabb Kolodko-szoboregyüttes egyértelmű üzenete a környezettudatos élet szükségszerűsége. Ezt pedig nemcsak a művek formai koncepciója kívánja közvetíteni, hanem azok alapanyaga is szimbolikus kettőséget hordoz. Az elkészülő cápák létezésének szubsztanciája ugyanis a hulladék, kötőelemüknek pedig a Duna-Dráva Cement Kft. evoBuild termékmárkájához tartozó alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású cementből készült betont választotta a művész. Utóbbi, a közelmúltban bevezetett kategóriába hangsúlyozottan vállalatunk alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement- és betontermékeit sorolja. Anyavállalatunkhoz, a Heidelberg Materials-hoz hasonlóan kiemelten kezeljük a klímasemlegesség kérdését, ezért is döntöttümk úgy, hogy Magyarországon is elérhetővé tesszük az evoBuild termékcsaládot, mely a hagyományos betonnal azonos friss és megszilárdult tulajdonságokkal rendelkezik, azonban minimum 30%, de akár 80%-kal is csökkenti a CO2 lábnyomát.

A nem mindennapi együttműködés koncepciója kapcsán gyorsan egymásra találtak a felek. Régóta tervben volt már egy ilyen tematikájú szoborcsoport megvalósítása a művésznél, a DDC pedig mint felelős és meghatározó piaci szereplő, már hosszú ideje kiemelten kezeli az alacsonyabb környezeti lábnyom és a klímacél elérésének kérdését. Amikor a párhuzamra fény derült a közös munka szinte azonnal elindult, hiszen a kooperáció tökéletesen szimbolizálja a szobrász és vállalatunk törekvéseit is. A közös pont is adott volt, hiszen Kolodko Mihály Vácon alkot, míg a DDC egyik cementgyára, egyben székhelye is a város mellett található.

„Nem is találhattunk volna jobb időben egymásra a művésszel!” – hangsúlyozta Guth Zoltán kommunikációs vezető. Egy kifejező, maradandó és igazi értéket hordozó tervet szeretett volna a társaság összehozni annak apropóján, hogy anyavállalatuk januárban mutatta be új, globális termékmárkáját, az evoBuild-et. Ehhez tartozhatnak a kínálat azon tagjai, amelyeket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a körforgásos gazdasághoz való különleges hozzájárulás jellemez. Minden ide sorolt terméknek szigorú követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy a kínálat részévé váljon. Ezzel az építőanyag-ipari vállalatok között elsőként, a Heidelberg Materials globálisan szabványosított kritériumokat alkalmaz a fenntartható termékek címkézésére.

„A Kolodko Mihállyal létrejött együttműködés, az alkotás mondanivalója és megvalósítása, a váci helyszíne, benne az emblematikusnak mondható és nem kevés költőiséget tükröző Duna-parttal közösen mind-mind azt az üzenetet tükrözi, amelyet szerettünk volna közvetíteni az evoBuild kapcsán –  melynek egyik eleme az evoBuild80R10 elnevezésű betontermékünk már önmagában újrahasznosítható adalékanyag felhasználásával készül –  az evoBuild a beton következő generációja, amely a jövő generáció érdekében lett fejlesztve” – emelte ki Guth Zoltán.

Minden szoborban érdemi alkotóelemként jelenik meg a Duna-parti hulladék. Elkészítésükhöz ugyanis a kihelyezéshez kiválasztott partszakaszon fellelt szemetet gyűjtött és használt fel a szobrász.  Ezúttal tehát a Kolodko-szobrokra jellemző karikaturisztikus vonás már a szoborcsoport anyagválasztásában is tetten érhető, hiszen a szobrok teste egyszerre épül fel a dunai hulladékból és az alacsony ökolábnyomot biztosító, új betonból. Az alkotások ráadásul egyenként a partszakasz szennyezettségét is tükrözik, hiszen annál több került egy-egy cápába a hulladékokból, minél többet lehetett fellelni az adott helyszínen.

A cementcápák több mint fél éven keresztül a Váci Tragor Ignác Múzeumban is megtekinthetőek lesznek, hiszen Kolodkó Mihálynak időszakos kiállítása nyílik az intézményben, Dunai Cápa címmel. „Nagy megtiszteltetés, hogy a váci múzeum adhat otthont a művész legújabb alkotásainak. Szeretnénk megmutatni, hogy a kultúra lehet meghökkentő, szórakoztató és egyben elgondolkodtató is. Egy-egy cápaszobor mondanivalója túlmutat önmagán, felkiáltójel a Duna védelmében. Reméljük a környezetszennyezés csökkentésének üzenetét is magukkal viszik a kiállítás látogatói” – mondta Fehérváriné Tóth Helga, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója.

Az építőipar és a fenntarthatóság közötti egyensúly megteremtése érdekében sürgető a környezetbarát megoldások keresése. Innovatív technológiák és fenntartható gyakorlatok bevezetésével csökkenthető a betonipar ökológiai lábnyoma. Többek között ezért is fontos, hogy egyre többen ismerjék meg és alkalmazzák az alternatív megoldásokat az építőiparban.
 

Dunai Cápa evoBuild termékből

Dunai Cápa

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország
Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás megnyitóján az együttműködő felek.

Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás.

Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás.

Dunai Cápa kiállítás

Dunai Cápa kiállítás.