A beremendi modernizáció avatása

Megújult a Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Gyára
Hazánk egyik meghatározó cementipari vállalata ünnepélyes keretek között avatta fel beremendi cementgyárának új kemencevonalát. A 2007 nyarán megkezdett, több mint 15 milliárd forintos modernizáció eredményeképpen Európa egyik legkorszerűbb cementgyára működik az évszázados cementipari hagyománnyal rendelkező településen. Az avatóünnepségen Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a beruházást környezeti és gazdasági szempontból is nagy jelentőségűnek nevezte.
 

Az ünnepélyes avatáson részt vettek a társaság tulajdonosai, a németországi HeidelbergCement Group és a SCHWENK Zement KG vezetői, valamint a gyár vonzáskörzetében található települések önkormányzati vezetői és országgyűlési képviselői. 

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangsúlyozta: „A DDC környezeti előnyökkel járó és hatékonyságot is javító beruházása példamutató, mert az ország fenntartható fejlődését a hasonló programok segíthetik elő. A beremendi gyár energetikai korszerűsítése a környezettudatos működéshez járul hozzá, mert az alternatív tüzelőanyagok nagyobb arányú hasznosítását teszi lehetővé.” 
A beruházás nemzetközi szinten is kiemelt figyelmet kapott. „Cégcsoportunk innovatív technológiák alkalmaz, amelyek a versenyképesség megőrzését és a környezetkímélő működést is lehetővé teszik. Ennek korszerű példája a most lezárult beremendi beruházás, amelynek köszönhetően a gyár emissziós értékei és energetikai hatékonysága egyaránt javulnak, így a gyár hosszú távon a térség meghatározó gazdasági szereplője maradhat.” – nyilatkozta Andreas Kern, a HeidelbergCement Group igazgatótanácsának tagja a gyárlátogatással egybekötött eseményen. 
A gyár közel kétszáz alkalmazottnak ad munkát a településen, ahol 1909-ben alapították az első cementművet. „A fejlesztés eredményei, nemcsak vállalatunk, hanem a környékbeliek számára is előnyösek, akiknek munkahelyet biztosít a társaság, akik a gyár eddiginél is kisebb környezeti hatásával találkoznak majd, akik a gyár által támogatott társadalmi felelősségvállalási programok eredményét ezentúl is élvezhetik.” – mondta beszédében Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója. 

A technológiai megújulás mindenekelőtt a gyár „lelkét”, a kemencevonalat érintette. Beremenden két, 37 éves kemencesor működött, amelyeket egy nagyobb, csúcstechnológiájú kemencevonalra cseréltek és automatizált folyamat-szabályozással, valamint a helyi sajátosságokat szem előtt tartó, különleges gépészeti megoldásokkal láttak el. A fejlesztés emellett a hőcserélőtorony, a klinkerhűtő és a portalanító berendezések teljes átalakítására is kiterjedt. 
A beruházásnak köszönhetően jelentősen javul a termelés hatékonysága: az automatizált rendszerek révén nő az üzembiztonság és lerövidül a karbantartási idő. 
Az energiafelhasználás mértékének csökkenésével a cement gyártása a jövőben kisebb terhelést jelent a környezet számára. További környezeti előnyökkel jár, hogy a megfelelően előkészített alternatív tüzelőanyagok, mint például a biomassza, a gumihulladék vagy más iparágak melléktermékeinek hasznosításával csökkenthető a fosszilis energiahordozók felhasználása. 

A DDC tulajdonosai kétéves előkészítési időszak végén, technológiai, piaci és gazdasági előtanulmányokat követően döntött a kemencevonal modernizálása mellett. A kivitelező kiválasztását egy meghívásos tender előzte meg, melynek során több pályázó cég közül esett a DDC választása a Polysius AG-ra, a ThyssenKrupp Technologies csoport több mint 145 éves cementipari gépgyártási tapasztalatokkal rendelkező vállalatára, amely számos fejlesztési referenciával rendelkezik. 

A cementgyárakban úgynevezett nyerslisztet őrölnek a bányából beérkező mészkőből. Ezt forgókemencékben, 1500 Celsius fokon klinkerré égetik. A klinkerből gipsszel, kohósalakkal és egyéb adalékanyagokkal különböző minőségű cementet őröl a cementmalom. A késztermék zsákos vagy ömlesztett formában kerül piacra.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország