Beremendi modernizáció egy évtized távlatában

10 évvel ezelőtt avattuk fel Beremendi Cementgyárunk új kemencevonalát

Az ország egyik meghatározó gazdasági szereplőjeként fontosnak tartjuk a fenntartható működés elvét és a korszerű technológiák alkalmazását. Fejlesztéseinknek köszönhetően az évek alatt nem csak gyáraink termelése és üzembiztonsága növekedett, hanem példát mutattunk más vállalatoknak és a régióban élőknek egyaránt.

Ezeknek az elveknek megfelelve, 2007 nyarán elkezdődött a Beremendi Gyárban egy több mint 15 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás, amelynek keretében új kemencevonallal bővült a gyár. A 2009-ig tartó beruházással a régi kemencesort egy nagyobb, csúcstechnológiájú kemencevonalra cseréltük, amelyet különleges gépészeti megoldásokkal láttunk el. A fejlesztés emellett kiterjedt a hőcserélőtorony, a klinkerhűtő és a portalanító berendezések teljes átalakítására is.

A fejlesztésnek köszönhetően már a kezdetektől jelentős porkibocsátás csökkenést mértünk, valamint javult a termelés hatékonysága, és az automatizált rendszerek révén nőtt az üzembiztonság is. Az energiafelhasználás mértékének csökkenésével a cement gyártása kisebb terhelést jelent a környezet számára.

Az alternatív tüzelőanyagok (biomassza, ipari- és hulladékfeldolgozás melléktermékei) használata további környezeti előnyökkel jár. Cementgyárainkban már a ’90-es évek második felében elkezdődött a tüzelőanyag helyettesítés, a klinkerégetésnél 2014-re Beremenden már 80-85 százalékban alkalmaztunk alternatív tüzelőanyagokat.

A Beremendi Gyár sikerére alapozva 2016-ban a Váci Gyár környezetvédelmi beruházása is megkezdődött. A 2016-2018 között megvalósított közel 7 milliárd forintos fejlesztés célja többek között az volt, hogy a már korábban is alacsony porkibocsátást az elérhető legjobb technológia alkalmazásával minimális szintre csökkentsük. 2018 májusában – a két éves fejlesztésre alapozva - egy újabb, 2 milliárd forintos beruházásba kezdtünk a Váci Gyárban, amelynek célja a helyettesítő tüzelőanyag arány további emelése.

Guth Zoltán

Kommunikációs vezető

Kommunikációs osztály Kőhídpart dűlő 2.
2600 Vác
Magyarország

Beremendi Gyár Magyarország légifotó.