Kővágószőlős - Jakab-hegyi tanösvény

A „Kővágószőlős - Jakab-hegyi Meseösvény” fantázianevű projekt egyik legfontosabb célja, hogy mesés formában mutassa be a gyerekeknek a természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti értékeket, az erdő állat- és növényvilágát, mondáit. Az ösvény három turistaútvonalat érint, ezért a természetjáróknak is remek tanulási, felfedezési lehetőséget biztosít.

Az ösvény mentén elhelyezett mesetáblákon található QR kódokkal ismeretterjesztő tartalmak érhetőek el a kirándulók számára, az útvonal mentén pedig hulladékgyűjtők segítenek a környezetre való odafigyelésben. A meseösvényt bányászati és földtani bemutató is kiegészíti.

Az ösvény mesés tábláinak rajzai, történetei a Kővágószőlős Község Önkormányzatának kiadásában megjelent Császár Levente: Kő Zsongor című mesekönyvének felhasználásával készültek. A mesekönyv a településen és közelében található természeti és épített örökségünk legendáit regéli el mese formájában, amely gyermekek és felnőttek számra is emlékezetessé teszi a látott csodákat.

A projektet 2016. október 23-án Sándor Tibor Kővágószőlős polgármestere, valamint Guth Zoltán a DDC kommunikációs vezetője avatta fel. A beruházás a DDC 1.000.000 forintos támogatásából, valamint az Önkormányzat által biztosított további közel 300.000 forintos forrásból valósulhatott meg.

A projekt a 2015/2016-os pályázati évben valósult meg.

Kővágószőlősi meseösvény.

Kővágószőlősi meseösvény.

Kővágószőlősi meseösvény.

Kővágószőlősi meseösvény.

Kővágószőlősi meseösvény.