Zöld Alternatíva Vetélkedő 2015 - Vác

A Duna-Dráva Cement Kft. Vác és vonzáskörzetének meghatározó gazdasági szereplőjeként feladatának tekinti, hogy a környezetében élőket rendszeresen tájékoztassa működéséről, fejlesztéseiről, közvetlenül is bemutatva tevékenységét azok számára, akik érdeklődnek az ipar és környezet fenntartható kapcsolatáról.

A váci cementgyár európai színvonalon, minimális kibocsátás mellett termeli az építőipar számára nélkülözhetetlen alapanyagot, a cementet. Kiemelkedő a másodlagos tüzelőanyag hasznosítása, ami igen korszerű technológia segítségével valósul meg.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyár bemutatására, a helyszíni megismerésére időszakosan lehetőséget adjunk a környezetünkben élőknek. Ezért, kifejezetten az érdeklődő középiskolai tanárok és diákjaik számára hívtuk életre a DDC Zöld Alternatíva Vetélkedőt és Nyílt Napot, amely egy játékos vetélkedővel egybekötött gyárlátogatás. A vetélkedőn a cementgyártás környezettudatosságával, hulladék feldolgozásával kapcsolatos kérdésekre kell a középiskolák delegált csapatainak helyesen válaszolni, illetve izgalmas, kihívást jelentő feladatokat megoldani.

Az első alkalommal meghirdetett vetélkedőre 2015. április 23. és május 7. között lehetett jelentkezni egy hulladékgazdálkodással, cementiparral, környezetvédelemmel kapcsolatos előzetes kérdéssor megválaszolásával. A legeredményesebb kitöltők közül 6 váci csapatnak volt lehetősége a május 28.-án megrendezésre került szórakoztató, ugyanakkor kihívásokkal teli döntőn megmutatni tudását és ügyességét.  Idén a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium diákjai bizonyultak a legjobbnak, és értékes nyereményekkel térhettek haza.

A verseny Duna parti helyszíneken vette kezdetét, majd a Váci Cementgyár területére érkezve madárvédelemmel kapcsolatos feladatokat oldottak meg a diákok. A DDC laborjában kémiai tudásukat, a hulladékkezelő csarnokban környezetvédelmi ismereteiket, a cementes zsákokból készített ruhák divatbemutatóján pedig kreativitásukat kellett megmutatniuk a versenyzőknek.

A megmérettetésen első helyen végzett a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium Egy rém rendes csapat nevű csapata; második helyen a Váci Madách Imre Gimnázium Váci Madách nevű csapata, míg harmadik helyen a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium Zöldfülűek nevű csapata állhatott fel a dobogóra. A győztesek értékes nyereményekkel gazdagodtak: az első helyezett csapat minden tagja egy-egy táblagépet, a második helyezettek egy-egy digitális fényképezőgépet, míg a harmadik legjobban teljesítő csapat tagjai mp3 lejátszókat vihettek haza.

A játékos feladatok során a váci középiskolások megismerhették a DDC környezetbarát technológiáját, az alternatív tüzelőanyag felhasználásának módjait és a tudatos cementgyártás folyamatát is. A rendezvény sikere további játékra ösztönzi a vállalatot, és várhatóan a következő években is megrendezésre kerül a középiskolásoknak szóló vetélkedő.