A DDC összeköt

2022-ben ünnepeljük az új Beremendi Cementgyár felépülésének 50. évfordulóját

A beremendi cementgyártás nagy múltra, egészen az 1900-as évekig tekint vissza, amikor is egy német herceg megnyitotta Beremenden 1909-ben új, modern mészüzemét, majd egy évvel később cementgyárát. Ezt követően – a két világháborút követően – az államosított gyár az ötvenes évektől megindult a fejlődés útján, így 1972-re megépült az új, Beremendi Cementgyár.

Beremend jubileum

110 éves a Beremendi cementgyártás

Ez történt velünk az elmúlt több mint 100 évben
A kezdetek

A Baranya vármegyei Beremend község az 1900-as évek elején a bückeburgi Schaumburg-Lippe György német herceg dárdai uradalmához tartozott, neki köszönhetően a település a polgári fejlődés útjára lépett. A községben található kiváló minőségű mészkövet régóta bányászták és főként mészégetésre használták. Schaumburg-Lippe herceg e nyersanyagforrásra alapozva nyitotta meg 1909-ben új, modern mészüzemét, majd egy évvel később cementgyárát. A Beremendi Portlandcement- és Mészmű a vidék meghatározó ipari létesítményévé vált. Ebben az időben az ipari és a mezőgazdasági munkásság még nem vált el egymástól, a gyárban dolgozók egyben földművesek és napszámosok is voltak, akik a nyári betakarítási munkák idején, a földeken is dolgoztak. A gyárban dolgozni azonban biztosabb megélhetést, társadalmi felemelkedést és nagyobb jólétet jelentett. 

Az új cementgyár megépítése

A két világháborút követően az államosított gyár az ötvenes évektől megindult a fejlődés útján. 1972-re felépült új cementgyárunk.  Az iparfejlesztés számos előnnyel járt, hozzájárult a mezőgazdaságból felszabaduló munkaerő foglalkoztatásához és az infrastruktúra fejlődéséhez. Korszerű szociális létesítmények, munkásszálló és lakótelep jött létre vállalatunk jóvoltából, ezáltal gyárunk dolgozóinak életkörülményei jelentősen javultak.  Cementgyárunk vonzóvá tette a települést, sok ipari munkás költözött családjával a faluba. A községi sportkör szakosztályaiban folyó sokszínű sporttevékenység és az elért kimagasló eredmények elképzelhetetlenek lettek volna gyárunk anyagi támogatása nélkül. 

Egy új korszak kezdete

A rendszerváltás után megnyíló közép-kelet európai piacok vonzották a külföldi tőkét, amikor gazdaság épp emelkedési pályára állt a BCM Rt. közgyűlése 1996 novemberében egyhangú döntéssel elhatározta, hogy megkezdi az előkészületeket a váci Dunai Cement- és Mészmű Kft.-vel való egyesülésre. A fúzió 1997. március 31-én történt meg.
Társaságunk 2007-ben Beremenden modernizációs programba kezdett, amelynek keretében a cementgyártás lelkének számító ún. klinkerégető kemencevonal – a hőcserélő, a forgókemence, a klinkerhűtő és a portalanítók – cseréje történt.  Gyárunk az összes engedély birtokában, 2007 nyarán kezdte meg az új kemencevonal alapozását a több száz embernek munkát adó beruházás pedig 2009 tavaszán zárult le.

Válasszuk a hazait!

2015-ben a Beremendi Gyár összes terméke megkapta a rangos Magyar Termék minősítést. A Magyar Termék védjeggyel ellátott termékek igazoltan a legjobb minőségű, kizárólag magyar alapanyagokból, magyar munkaerő segítségével, hazai gyárakban készült termékek. A védjegy elnyerésével cementgyártóként nívós elismerést viselő család tagjává válhattunk.

Jószomszédi viszonyban

Társaságunk nem csak saját fejlődését tartja kiemelten fontosnak, hanem támogatjuk a térség és a község kulturális és sportéletét is. Az elmúlt években, évtizedekben indított társadalmi felelősségvállalási programokon keresztül a tehetséggondozásban, illetve a környezeti nevelésben is jelentős szerepet vállalunk. Működésünk során kiemelten fontosnak tartjuk a harmóniában való együttélést környezetünkkel. A fenntarthatóság, mint cégfilozófia áthatja működésünket: korszerű, környezettudatos műszaki eljárásokat alkalmazunk, „jó gazda” módjára kezeljük a természeti erőforrásokat és folyamatosan fejlesztjük gyártási technológiánkat.

Tevékenységünket számos díjjal jutalmazták már, legutóbb a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ismerte el munkásságunkat. "A Környezet Védelméért” Díjat érdemeltük ki 2020 februárjában, valamint az Év Gyára versenyen idén is díjat nyertünk, ez alkalommal az Ipar 4.0 kategóriadíjat ítélte oda a szakmai zsűri beremendi gyáregységünknek.

Dolgozói emlékek és történetek a múltból

A beremendi cementgyártás 110 éve során több ezer dolgozó tevékenykedett Társaságunknál, amely a hazai cementgyártás egyik meghatározó vállalata. Néhány emléket és történetet pedig nyugalmazott kollégáink osztottak meg velünk a jubileum kapcsán.

„Siklósiként, a Beremendi Cementgyár ösztöndíjasaként 1967-ben kezdtem mint gyakornok, minden gyári fizikai munkakörben, egy évet az üzemben töltve. Ez egy - utólagosan pláne - hasznos időszaka volt életemnek, rengeteg tapasztalattal, azóta is tartó emberi kapcsolatokkal. 1972-ben, mint a “régi gyár” vezetője, kerültem át az új gyárba, különböző technológiai beosztásokba, majd igazgató lettem. Nagyon jó csapatként működtünk, közösen nyelvet tanultunk (először németül, majd rájöttünk, hogy a nemzetközi világ az angolt kívánja meg, így váltottunk), rendszeresen jártunk focizni a kovácshidai iskolából átalakított szabadidő központba, és a környéken lévő tavakon horgásztunk. Együtt az akkori kollégákkal olyan “mikroklímát” sikerült kialakítani, ami örökre meghatározta a pályánkat, az enyémet biztosan. Ezzel a háttérrel kerültem az összevont társaság vezetésébe Vácra, majd vezérigazgatóként a Délkelet-európai régió cement, beton és kavics ágazatának vezetői pozíciójába. Ezt kínálta nekem abban az időben Beremend, igen nagy élmény volt ennek részese lenni. - Oberritter Miklós, nyugalmazott elnök-vezérigazgató

„1972-ben kerültem a BCM-be, rögtön az egyetem után. A gyártól mindössze 4 km-re születtem, Oldon. Abban az időszakban Közép-Európa egyik legmodernebb gyára volt az épülő “új” Beremendi Cementgyár. 38 évig dolgoztam itt, ahol csodás éveket töltöttem. Itt éltem az életem, nehézségekkel, örömökkel, sikerekkel, kudarcokkal végigjárva a ranglétrát. Több, mint egy emberöltő után rengeteg emlékkel, gyárigazgatóként vonultam nyugállományba.” – Katona Lajos, nyugalmazott gyárigazgató